tiistai 5. marraskuuta 2013

MAAILMASSA ON PALJON MÄLSÄÄ

Vaikka olen sen täällä blogissanikin hyvin useaan otteeseen todennut, ettei syvällisempien ajatusteni pukeminen sanoiksi ole ehkä se vahvin lajini, niin taas kuitenkin yritän niin tehdä. Pahoitteluni etukäteen. Aihe on kuitenkin tärkeä ja aiheen esille ottaminen ei ainakaan vähennä tietoisuutta.

Blogeissa esiintyy hyvin yleisesti kuvia ja melko usein myös mainontaa jossain muodossa. Varsinkin viime mainittu on saanut aikaan paljon keskustelua, mutta myös kuviin liittyvää kirjoittelua on ollut aika ajoin. Molemmat aiheet ovat monille joka päiväisiä juttuja jossakin muodossa, mutta harvemmin niihin liittyvää lainsäädäntöä tulee pohdittua. Pupulandiassa oli hiljattain käsitelty juurikin tätä kuva-aihetta ja erittäin hyvä niin. Sieltä löytyy hyvää ohjeistusta, miten varmistua, ettei riko kenenkään tekijänoikeuksia. Samoin kuin tuo mainonta ja sitä koskeva lainsäädäntö, niin myös tekijänoikeudet ovat monille täyttä hepreaa.

Yhtenä päivänä luin erään blogin kommenteista kiivastakin sanailua siitä, mitä saa mainostaa tai paremminkin, mitä ei saa mainostaa. Mikä sitten on mainontaa ja mikä ei? Jostain syystä bloggareiden omat, henkilökohtaiset suositukset lasketaan hyvin usein mainonnaksi, vaikka näin ei olisikaan. Kyseinen henkilö on hyvää hyvyyttään, ilman minkäänlaista korvausta halunnut tuoda blogissaan esille itse suosimansa tuotteen, mutta lukijan käsitys asiasta voi kuitenkin olla ihan toinen. Toki tässäkin tapauksessa tuotteen myyjä voi hyötyä postauksesta - ja vieläpä ilmaiseksi.Mutta. Jos asia viedään pitemmälle ja pitemmälle, niin onhan se loppujen lopuksi niin, että jos neiti X jakaa Facebook- profiilissaan kuvan, jossa hän juo Y merkkistä limua, voidaan väittää, että ainakin kymmenen neiti X:n kaveria juoksee suuna päänä ostamaan itselleen kyseistä juomaa. Kuva on toiminut myynninedistäjänä, vaikkei kuvan julkaisija saa minkäänlaista hyötyä tilanteesta ja vaikkei hänellä kuvan julkaisuhetekellä ole ollut minkäänlaista ajatusta mainonnasta. Tuskin tästä nousee haloota, mutta tunnetumman bloggaajan samantapainen julkaisu blogissa (tai vaikka siellä Facebookissa) saa osakseen todennäköisesti eräänlaisen myrskyn.

Entäpä ne tekijänoikeudet sitten? 14- vuotias tyttöö pitää hevosharrastuksestaan blogia tai niin sanottua virtuaalitallia. Koska hänellä ei juuri sillä istumalla ole laittaa itse ottamiaan valokuvia esittämään hänen tallinsa hevosia, päättää hän napata kuvat netistä. Kuinka kätevää! Googlettamalla löytyy mitä ihanimpia hevoseläimiä oman tallin asukeiksi. Niks ja naks, hevoset (=kuvat) ovat tytön "tallissa" ja kaverit ihastelevat upeita otuksia. Mihin jäi kuvien lähteet, tuliko kysyttyä kuvan tekijänoikeuksien haltijalta lupa? Mitäpä luulette, tietääkö tämä 14-vuotias sellaisista?

Myös vanhemmat bloggailijat voivat syyllistyä samaan, ehkä enempi epähuomiossa, mutta osa myös heistä tietämättömyyttään. Kun omista kuvavalikoimista ei löydy juuri rustattuun postaukseen sopivaa kuvaa, on se helppo napata jostain netin miljoonista ja taas miljoonista kuvista. Sitten tuli kiire johonkin ja luvat jäi kysymättä ja lähdekin unohtui mainita. Niin helposti se käy.

Nämä ja muut aiheeseen liittyvät ajatukseni tiivistyvät ehkä tähän yhteen lauseeseen: Nykyaikainen nettikulttuuri mahdollistaa tavallisten ihmisten (jopa) laittoman toiminnan heidän siitä tietämättään. Maailmassa on paljon mälsää.

Entäpä blogimaailman ulkopuolinen maailma, kuinka paljon siellä on näitä samaa sarjaa olevia sudenkuoppia, joihin pahaa aavistamattomat surffailijat lankeavat ihan tuon tuostakin - tietämättömyyttään?!Yllä mainitun blogipostauksen innoittamana olen tehnyt pienen päätöksen. Olen käyttänyt blogissani alusta asti pääasiassa omia kuviani, joihin siis luonnollisesti omistan oikeudet. Joissain harvoissa tapauksissa olen käyttänyt vieraita kuvia, joiden lähteet olen sitten maininnut kuvien yhteydessä. Näitä poikkeuksia ovat esimerkiksi affiliate- kumppaneita koskevat postaukset sekä muut samankaltaiset postaukset. Muissa yhteyksissä vieraita kuvia on ihan vain muutama - ehkäpä vaihdan nekin vieraat kuvat omiini? Tästä eteenpäin aion joka tapauksessa olla vieläkin tarkempi blogissani julkaistavien kuvien suhteen ja pyrin käyttämään yhä enempi omia kuviani (pl. affiliate ja tuotepostaukset). Olenpahan tietoinen kuvien tekijänoikeuksista. :) Ja mitä tuohon mainontaan tulee, niin sehän on melko loputon suo, jonka kohdalla joutuu ihan tosissaan miettimään, kuinka toimia. Näiden postausten lopusta löytyy blogissani maininta esimerkiksi mainoslinkeistä ja yhteistyöstä. Myös Blogi-info sivulla on kerrottu mainoskäytännöstäni.

Minkälaisia ajatuksia nämä aiheet herättävät teissä arvoisat lukijat? 


SEURAA BLOGIA: BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // INSTAGRAM

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)