torstai 10. huhtikuuta 2014

HAMMASPUOLEN PÄIVÄ

Moikka hyvät lukijat! Ajattelin tänään pitää välipäivää Eilatista ja keskittyä ajankohtaisempaan asiaan. :) Näen aika-ajoin lähes samankaltaista unta, missä hampaani alkavat ensin heilua ja sitten irtoavat yksitellen. Lopulta ihmettelen irronneet hampaat kädessäni kauhun sekaisin tuntein, mistä on kysymys. Mitä nyt teen? En ole osannut yhdistää tätä unta mihinkään tiettyyn tulevaan (tai meneeseen) tapahtumaan tai elämänvaiheeseen, vaan nämä unet tulevat satunnaisesti, mutta usein niin, että se toistuu sitten useampana yönä peräkkäin. Uni ei myöskään tapahtumiltaan ole samanlainen, ainoastaan tuo hampaiden lähteminen yhdistää niitä.

Onneksi tosielämän tilanne ei ole ihan niin paha. Eilen minulta tosin poistettiin se yksi viisaudenhammas, joka aina silloin tällöin oli aiheuttanut ikävyyksiä. Viimeksi juuri ennen lomamatkalle lähtemistä, jouduin turvautumaan lääkekuuriin, kun ien hampaan ympäriltä oli tulehtunut. Poisto-operaatio jätettiin suosiolla lomaltapaluun jälkeen. Hammas ei olisi koskaan mahtunut puhkeamaan kokonaan ja sen vuoksi se aiheutti lähinnä noita ienongelmia. Pelkäsin leikkauksellista poistoa melkein kuin ruttoa, mutta hyvinhän siitä sitten selvisinkin. Nyt vaan toivotaan, että leikkaushaava paranee odotetusti. :)

Tämän päivän leppoisa ohjelma: katsomatta jääneiden sarjojen katselua ja nukkumista :)

Olen kärsinyt hammaslääkäripelosta lähes tulkoon aina, ja jo joskus ala-asteikäisenä aiheuttanut äidilleni syvää häpeää ilmoittamalla silloiselle hammaslääkäritädille, etten hänen hoidettavakseen suostu. Kauniiden sanankäänteiden siivittämänä, tottakai. "Sinä söhrösormi et käsiäsi suuhuni laita" oli kommenttini ollut. Äitikään ei enää muistanut, suostuinko lopulta hoidettavaksi vai en. Pahoitteluni kyseiselle hammaslääkäritädille näin jälkikäteen.

Eipä sinänsä, nyt aikuisella iällä, on tasan kaksi hammaslääkäriä, joiden hoidettavaksi suostun. Mutta olen niin onnellinen, että olen heidät löytänyt. Molemmat osaavat ottaa huomioon pelkoni ja selittävät kuin pienelle lapselle konsanaan, mitä milloinkin tapahtuu. Ja muistavat vakuuttaa, että jos sattuu, niin kerrot vaan ja lisätään puudutusta jne. Syytä tälle pelolle en oikein osaa sanoa. Silti pienemmätkin operaatiot aiheuttavat hyvin tukalan olotilan. Jännitän koko toimenpiteen ajan kaikki lihakset pinkeinä, on kylmä ja kuuma, tuskanhiki, happi tuntuu loppuvan ja joskus jopa itkettää. Vaikkei edes satu puudutuksen ansioista... Itseni tuntevana, pohdinkin aina eilisaamuun asti, otanko esilääkityksen tuota viisurin poistoa varten. Lopulta päädyin esilääkitykseen ja olen tyytyväinen ratkaisuuni. Toimenpide oli puolessa tunnissa ohi ja minä rauhallinen koko homman ajan. Enkä silti todellakaan ollut sen pahemmasti lääkepöhnässä, vain se kamala jännitys poistui. Jos joku siis pohtii hammaslääkäriin mennessään jotain rauhoittavia, niin sitä voi ja saa pyytää, mutta kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä (huom. vaikutusaika). Jo hyvä, asiansa osaava lääkäri helpottaa asiaa paljon, mutta tämä oli itselleni se kohta, jossa halusin lisähelpotusta.

Jälkiseurauksena operaatiosta olen nukkunut aika paljon. Poski on turvonnut ja jonkin verran kipuiluakin on, mutta kyllä tämä tästä iloksi muuttuu. Paitsi että, nyt lohkesi hammas toiselta laidalta suuta! Siis en voi uskoa, miten voi olla tällainen tuuri? Eilen sain yhden asian suussa kuntoon ja tänään tuli sitten uusi ongelma. Okei, tiesin siinä hampaassa olevan reiän ja se oli seuraava remonttikohde, mutta pitikö sen nyt just mennä särkymään kappaleiksi?! Uusi aika hammaslääkäriin parin viikon päähän ja nyt sitten toivotaan, ettei ala kipuilemaan. Tähän asti se hammas on ollut täysin oireeton eikä siihen sattunut edes palan irrotessa (koputan puuta), mutta tuon poisto-operaation vuoksi uutta toimenpidettä ei suositeltu heti tehtäväksi. Siis jos vaan rikkoutunut hammas suostuu olemaan kipuilematta... eli peukut pystyyn. Tuli nuo hammasunet kyllä niin elävästi mieleen kun pelastin hampaankappaletta suustani. Toivotaan, että saan pitää loput hampaani ja mielellään myös kokonaisina, kiitos.


Onkos siellä muita hammaslääkäriplekoisia? Miten se esiintyy ja miten helpotatte pelkoa?

SEURAA BLOGIA: BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // INSTAGRAM

2 kommenttia :

  1. Mina uneksin viime yona siita etta ei hampaani, vaan amalgaamipaikkani kaikki murenivat ja putosivat hampaistani, kaikki, yksi toisensa jalkeen. Sinaansa hyva, olisikin ollut totta eika unta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä nämä unet oikein tulee, kiinnostaisi kyllä tietää? Oon nähnyt tuota samaa unta yläasteikäisestä lähtien... Voiko se olla joku ultimaattinen pelko ja alitajuntainen varoitus, että pitäisi muistaa ja viitsiä huolehtia leegoistaan vieläkin paremmin? Vaikka ei unissa kyllä yleensä koskaan ole oikein päätä eikä häntää, omissani ainakaan... Mut aika paha tuo siunkin uni. :D

      Poista

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)