tiistai 23. syyskuuta 2014

INSPIRAATIO: KARPALOKIISSELI

Tämän viikon teematiistai ja laijissaan toinen inspiraatio postaus tulee reseptin muodossa. Kirjoittelinkin tuossa, oliko viikko sitten, miten odottelen vesikielellä karpaloiden kypsymistä. Nyt niitä on pikkuhiljaa saanut keräiltyä muutamia desilitroja kerrallaan kiisselin keittoa varten. Sivuhuomautuksena todettakoon, että karpalot noudattelevat viime viikon teematiistain väriskaalaa valloittavalla punaisella värillään. Kypsä karpalo on kauniin tummanpunainen, hyvin lähelle kenkien värinen (katso viime teematiistai tästä). Sattumaako, kenties?

Vaikka mielikuva happamasta karpalosta voi hirvittää, suosittelen testaamaan reseptin. Ihanaa vaihtelua perinteisten mansikka- ja mustikkakiisseleiden välissä. Koska itse pidän karpalokiisseliä satunnaisena herkkuna, lisään annokseen aina sumeilematta tilkan vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Ihan kuulkaa taivaallista!
Siihen reseptiin, joka sisältää niinkin monimutkaiset ainesosat kuin:

4 dl karpaloita (itse murkasin karpalot perunasurvimella kattilassa)
8 dl vettä
1 dl sokeria (halutessa voi käyttää myös Hermesetasta/ Steviaa)

Näitä sitten keitellään ja kiehutellaan vähintään parikymmentä minuuttia. Itsellä taisi unohtua porisemaan puoleksikin tunniksi. Tämän jälkeen vapaaehtoinen osuus eli marjojen siivilöinti, itse vaivauduin tällä kerralla siivilöimään, mutta aina en sitä tee.

Sekoita desiin kylmää vettä 3-4 rkl perunajauhoja ja kaada se karpalomehun joukkoon koko ajan sekoittaen. Ja kattilahan ei tällä hetkellä ole siellä kuumalla levyllä. Perunajauhojen lisäämisen jälkeen "pulpauta" kiisseli kuumalla levyllä. Jäähdytä.

Ja sit eiku syömään!

Kiisselin voi toki tehdä vaikkapa kaupasta ostetusta karpalomehusta (ainesosien määrät saattavat hieman muuttua siinä tapauksessa?), mikäli reissu suolle ei tuo toivottua tulosta tai jos suolla rämpiminen ei tule kysymykseenkään. :D

Mielestäni karpalot ja karpalokiisseli ansaitsevat oman postauksensa, niin herkkuna niitä pidän. Mutta hei, en minäkään niitä "raakana" vedä... Syökö kukaan ylipäänsä enää kiisseliä?SEURAA BLOGIA: BLOGILISTA // BLOGLOVIN // FACEBOOK // INSTAGRAM

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)