tiistai 9. joulukuuta 2014

PAKETIT HAKUSESSA

Niin se vaan uhkaavasti tänäkin vuonna lähestyy tuo Joulu. Monille juuri Joulu on vuoden tärkein ja se eniten tykätyin juhla, itseäni se pikkuisen ahdistaa. Jouluun liittyy sosiaalisia paineita ehkä enempi kuin muihin juhliin, on aikataulujen kanssa suhraamista ja yhteensovittamista. Ja äkkiä monen päivän leppoisat vapaat ovatkin muuttuneet lähes yhtä kiireisiksi kuin Joulupukin itsensä! Ja ne lahjat! (Siten on toki vielä kaikki korttirumbat, jotka muuten taidan tänä vuonna skipata, koristelut, piparit, tortut ja puurot ja kinkut ja...ei puhuta nyt ruuasta, se on kuitenkin Joulun parasta antia kuitenkin.)
Lahjoja on ilo antaa. Ja vielä suurempi ilo on, jos lahja on onnistunut valinta saajalleen. Lahjojen hankintaan liittyy kuitenkin joka vuosi lähes samat ongelmat. Lupailin antavani lahjavinkkejä, jos nyt oikein satun muistamaan? Aikamoiseksi tyngäksi jää vinkit, mutta ajatuksia tuo touhu on kuitenkin herättänyt. Jos joku saa näistä ajatuksen kappaleista jonkin hyvän idean, niin saa hei käyttää... :D

Mitä ostaa ihmisille, joilla periaatteessa on jo kaikkea? Vaikka pelkään pian hukkuvani ylimääräisen krääsään (en siis viittaa tällä saatavien lahjojen lukumäärään enkä laatuun vaan jo olemassa oleviin), haluaisin kuitenkin hankkia läheisilleni lahjoja, joilla on heille käytännön arvoa - aina parempi, jos onnistuisin hankkimaan, jotain mille on oikeasti tarve. Ehkä ne ovat niitä ominaisuuksia, joita itsekin arvostaisin.Voiko läheiselle hankkia jotain, mistä itse tykkäisi? Niin. Tykkäisikö saaja lahjasta? Harva kai ihan oikeasti ajattelee, saavansa lahjan itselleen, jos se ei saajaansa syystä tai toisesta miellytäkään. Eihän tuohon tarvitse laittaa edes kysymysmerkkiä, eihän? On kuitenkin hirvittävän vaikeaa valita lahja, mikä ei herätä antajassa itsessään mitään tunteita. Toisin sanoen, en vaan varmaan pystyisi antamaan kenelläkään lahjaa, mistä en itse edes pikkiriikkisen tykkäisi. En esimerkiksi ihan heti hankkisi veljelleni lemmikkihämähäkkiä. En tiedä onko se väärin, jos veikka sellaisen sattuisi tahtomaan?

Voiko lahjan valinnassa epäonnistua niin pahasti, ettei saaja tykkäisi siitä yhtään? Kun kuitenkin niitä lahjoja tulee hankittua yleensä vain ihan lähimmille. Voiko arviokyky ja toisen tuntemus pettää niin pahasti? Entä jos niin kuitenkin käy, kaikesta huolimatta? Näkeekö sen naamasta? Entä, jos et ole paikalla näkemässä h-hetkeä? Tohtiiko lahjansaaja myöntää, että nyt ei osunut ihan nappiin? (Tässä kohtaa uskallan väittää, että veljeni ei halua lemmikkihämähäkkiä, mikä sinänsä on helpotus.)Olen tänä vuonna koittanut etsiä ratkaisuja niistä asioista, joihin olen itse tuntenut jonkinasteista kiinnostusta. Pakko olla jonkinlainen mieltymys itselläkin siihen, mitä toiselle hankkii. Niin se vaan kohdallani menee. Silti olen pitänyt muistissa sen, että saajan mielipide on tärkein - haluaisiko saaja sen? Olen miettinyt paljon myös käytännöllisyyttä, vaikutusta mm. hyvinvointiin jne. Mietinnässä on auttaneet esimerkiksi harrastukset ja mielenkiinnon kohteet. Mitäpä, jos tänä vuonna kuusen alla olisi pehmeitä, mutta oikeasti käytännöllisiä, jopa tarpeellisia paketteja? Jos suklaan sijaan rasiasta löytyisikin superfoodia? Ja puoliväkisin keksittyjen pakettien sijaan tarjoaisinkin elämyksiä?

Mites teillä lahjojen hankinta edistyy vai aiheuttaako se päänvaivaa teillekin?


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)