maanantai 30. maaliskuuta 2015

HERKKÄ, HERKEMPI...

Uusi viikko on taas alkanut, kellot siirretty kesäaikaan ja maaliskuu alkaa olla ihan viittä vailla lopuillaan. Kesä ei silti ihan vielä tullutkaan, vaikka lauantaina oli ainakin täällä ensimmäisen kerran kevään tuoksua ilmassa. Nyt ulkona leijailee lumihiutaleita.
Mennyt viikonloppu oli erään aikakauden loppu ja samalla uuden alku. Samalla se oli hiljentymisen hetki sekä muistutus, miten tärkeää on toisten huomioiminen, itsetutkiskelun tärkeydestä ja elämän lopullisuudesta. Tästä syystä ajattelin herkkyystestin olevan juuri nyt ajankohtainen. Tutustuin testiin Maikin blogissa hetki sitten ja päätin hänen haastamanaan tehdä tämän testin ja nyt oli sitten sen aika. Testin tarkoitus on enemmän ehkä opettaa meille itsestämme kuin leimata ketään tientynlaiseksi. Vastasin tässä kysymyksiin hieman syvemmin kuin vain "totta" tai "ei pidä paikkaansa",  avatakseni itseäni hieman enempi niin teille kuin itselleni. 

1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni
Useinmiten kyllä. Joskus taas kuljen laput silmillä, huomaamatta mitään.

2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun
Tottakai. Vaikka pyrin siihen, etten antaisi negatiivisten tunteiden vaikuttaa itseeni.

3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle
Reagoin herkästi kivun tuntemuksiin, mutta siedän sitä silti jonkin verran tarvittaessa. Hammassärky on kyllä jotain mitä en siedä.

4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä
Todellakin! Töistä kotiuduttua mies avaa radion ja minä olen saada hermoromahduksen. En siis miehen takia vaan sen radion. ;)

5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille
Noo, enpä taida olla vaikka välttelenkin kahvin juontia iltasella. Aamut kuitenkin alkaa ilman kahviakin, joten ei kai silloin kofeiiniherkkyydestä voi puhua?

6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä
Joo. Minulla on herkkä nokka, joten voimakkaat tuoksut ja hajut kuormittavat aika-ajoin, vaikka ne eivät toisten ärsytyskynnystä ylittäisikään. Hapuilen herkästi myös aurinkolaseja. Ja kukapa nyt tykkäisi hiekkapaperista ihollaan tai korvajuuressa huutavasta ambulanssista?

7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä (Helin lisäys: kuten vilkas mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon)
Toisinaan kyllä tuntuu, että oon täysin mielikuvitukseton, kun taas toisinaan vähän liiankin vilkas. Ja silloin en yleensä malta pitää tietoa omanani. Oikeita asioita pohdin sitten usein enempi itsekseni.

8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä
En yleensä viihdy kovassa melussa tai hälinässä ja varsinkin kotona nautin hiljaisuudesta ja rauhasta, yksinollessa kuuntelen harvoin edes musiikkia. En laske meluksi normaaleja sosiaalisia ilanteita. Myöskin konsertit sun muut (joissa juoksen ihan alvariinsa, hahhah) ovat asia erikseen, vaikka monesti ihmettelenkin, eikö musiikki kuuluisi hieman hiljemmallakin? Kuitenkin kaikki äkkinäiset kovat äänet ja kaikki epämääräinen hälinä on myrkkyä korvilleni.

9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista
Enpä nyt sanoisi... Joskus harvoin laulusta.

10. Olen hyvin tunnollinen
Riippuu asiasta. Työni teen tunnollisesti, samoin ne asiat joihin liittyy ulkopuolisia. Itseäni sitten saatankin kusettaa kuusnolla.

11. Säikähdän helposti
Minulla on pari työkaveria, jotka on ihan huippuja säikyttelemään. Tai sitten vaan säikähdän helposti... :D

12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa
Hermostun kyllä.

13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia)
Koitan kiinnittää tälläisiin asioihin aktiivisesti huomiota, mutta saattapa joskus jäädä havaitsematta...

14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla
No kyllä. Ei sitä ihminen ihan kaikkeen repeä. Toisaalta oon ihan sankari järjestemään itse itselleni noita tilanteita. Ja sitten onkin miljoona asiaa yhtä aikaa meneillään, kaikki suloisesti yhtälailla levällään...

15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista
Vaikka olen monessa asiassa hyvinkin leväperäinen, niin en silti halua tehdä selkeitä virheitä ja pyrin siihen, että langat ovat edes jotenkin käsissäni. Mitä muutä tässä piti muistaa? ;)

16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia
En erityisesti välttele niitä, ne eivät vain kuulu liiemmin mielenkiintoni kohteisiin. Jos ohjelma sisältää mielestäni liikaa tai muuten vain yliymmärrykseni menevää touhua, kanava vaihtuu.

17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni
Ympäristöllä on suuri vaikutus. Riippuu toki asioista, millainen "viritys" niistä tulee.

18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa
Eikö se vaikuta kaikkiin?

19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua
Kyllä näin varmaan voi sanoa. Varsinkin kun ne tulevat yllätyksenä. Usein nämä on niitä pieniä juttuja. Tykkään varautua asioihin ja "mutustella" niitä etukäteen.

20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista
Kyllä, varsinkin tuoksuista ja mauista. Mutta varsinkin tuoksuissa liian voimakkaan ja hienovaraisen raja on hiuksen hieno.

21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita
Joo, kts. kohta 19.

22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti
Joskus jännitän ihan hulluna aivan mitättömiä asioita. Vaikka toisaalta en kamalasti koe pelkääväni esiintymistä.

23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona
Eipä tainneet pitää?


Vastausten perusteella jonkinlainen herkkis meikäläisessäkin asustaa. Asiaa olisi mukava tutkia hieman syvemminkin, sillä tämä ei nyt avannut minulle vielä koko maailmaa. Toki herkkyyttä on monen tasoista. 

Tämmöstä maanantaina. Onkos teille vastaavanlaiset testit tuttuja? Entä olisiko vinkkejä vastaaviin testeihin?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)