sunnuntai 17. tammikuuta 2016

KASARIKEITTO MATIKASTA

Mihin kummaan aika ihmisen elämässä oikein valuu? Sitä mietin tässä iltana eräänä, kun tartuin lusikkaan illalla puolikymmenen tietämillä. Olin juuri aloittamassa päivän iltaruokailua, puolikymmenltä illalla. Epäilin miehelle jo kokkausvaiheessa, että tästä keitoksesta ei ehkä tulisi varsinaista hittiä kohdallani.

Matikkakeittoa nimittäin syötiin silloin kun olin pieni tyttö. Kun asuttiin kerrostalon kolmannessa kerroksessa, ja jonka isoveljeni huoneen ikkunasta näkyi tien toisella puolella sijaitseva R-kioski sekä taempana siintävä Saimaa. Silloin 80-luvulla. Silloin äitiliini keitti matikkakeittoa, jonka isi oli sieltä Saimaalta verkoilla kalastanut. Se matikkakeitto oli hyvää, koska sen oli valmistanut äiti.

Lusikoidessani sitä keittoa nyt omassa keittiössäni, tunsin siinä kuitenkin jonkinasteista nostalgisuutta. Vaikka kalan toikin naapurin setä, joka kylläkin oli itse otuksen verkoilla pyytänyt  - Saimaalta tietysti, vaikkakin hieman toisaalta siihen 80-lukuun verrattuna. Oma mies käsitteli kalan ja nylki sen oikeaoppisesti, kuten matikka kuulemma kuuluu. Minä keitin keiton netistä etsimääni ohjetta hieman mukaillen - tai sanotaan yksinkertaistaen, sillä ruokakaapista uupui aika moni ainesosa, joita ohjeessa lueteltiin.
Keitto oli puuttellisista ainesosista huolimatta ihan jees. Kasarihenkeen ei ehkä kuulunut liemeen sotkemani ruohosipulituorejuusto, mutta makua se keitokseen toi kuitenkin mukavasti. Matikkakeitosta ei ehkä siitäkään huolimatta tullut sitä hittiä kohdallani, mutta mielenkiintoista oli huomata, kuinka vahvoja mielleyhtymiä ja muistoja ruoka saattoi mieleeni palauttaa. Eikä ole poissuljettua ajatella keittävänsä keittoa uutta satsia, jos vaan sattuu matikka kohdalle uimaan! Suosittelen kokeilemaan, saattaa jopa yllättää, vaikka mateen ulkonäkö voikin hieman ällöttää. :)

Olisi hauska kuulla, onko teillä jotain vastaavaa "lapsuusajan" ruokaa? Tai tuoko jokin tietty ruoka muistoja tai mielleyhtymiä johonkin tiettyyn juttuun?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)