lauantai 24. maaliskuuta 2018

parempi maanasukas - Earth Hour 2018


Tänä iltana vietetään Earth Houria. Viime aikoina olen pohtinut hyvin paljon ilmastonmuutosta ja varsinkin omaa osuuttani siihen. Tiedostan, että oma kakkuviipaleeni on hyvin hyvin pieni siivu kokonaisuudessa, mutta siitäkin huolimatta isompi kuin äkkiseltään ajattelisi. Vaatteet ylläni, kirjoituksen lomassa syömäni kauravälipala ja kahvikupissa jäähtyvä kahvini, talomme lämmitys, läppäri - kaikki nämä kuluttavat maapalloa, joka itselleni ainakin on kovin rakas. Olkoonkin, että kauravälipala on  maitotuotteita ekologisempi vaihtoehto ja kahvini on luomulaatuista. Molemmat ovat kuitenkin pakattu muoviin ja muovi on seuraava saatanasta.... Mikään, mitä tarvitsemme elääksemme ei tule tyhjästä. Kulutamme ja tuhoamme luontoa väkisin niin kauan kun elämme.Onneksi kuitenkin on vaihtoehtoja, joilla voi ainakin hidastaa turmiota. Opettelenkin tässä pienet aivoni solmussa, miten olla vieläkin parempi maanasukas. Työtä on, mutta haluan uskoa, että pienetkin askeleet oikeaan suuntaan vievät lopulta perille.

Earth Hour kannustaa valojen sammuttamisen lisäksi vaihtamaan illallisen kasvisvaihtoehtoon. Meillä testattiin hetki sitten täytettyjä paprikoita lihattomana versiona, täytteenä maustekurkkua, mozzarellaa ja kotimaista nyhtökauraa, pinnalla vielä luomujuustosiivut. Mies totesi, että huijausta, koska maku oli hyvä ja lihaisa. Niinpä - hyvää oli, mutta ei kai sentään huijausta. Tänä iltana nyhtökaurasta on tarkoitus valmistaa tortilloja ja syödä niitä kynttilöiden valossa.

Kasvisruoka on paitsi terveellistä myös vähemmän ympäristöä kuormittavaa. En silti ole kasvissyöjä, vaikka olenkin vähentänyt lihansyöntiä. Rakastan myös juustoja sekä jogurtteja ja on myönnettävä, että kahvi maistuu parhaalta kun siinä on loraus oikeaa maitoa. Jogurtteja olen kuitenkin korvannut paljon kauravälipaloilla, joista kotimainen Yosa on aivan ehdoton ykkönen. Ruoanlaitossa kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat tulleet perinteisten ruokakermojen tilalle,  mutta se kahvi...
No, entäs autoilu sitten. Joudun ajamaan autolla päivässä reippaasti toistasataa kilometriä. Tällä hetkellä ajan dieselautolla, mikä on tietysti pahin saatuttaja käytettävissä olevista polttoaineista. Olen kuitenkin satsannut uuteen autoon, jonka päästötasot olisivat mahdollisimman pienet. Pyrin myös mahdollisuuksien mukaan tankkaamaan aina kotimaisia biotuotettuja polttoaineita. Ja tietysti osallistuin taloutemme puolesta myös kinkkutemppuun! Aika mieletöntä, että Suomessa osataan vaikka ja mitä - meillä on mahdollisuus käyttää fossiilisten polttoaineiden tilalla lähituotettua, kierrätysjämistä tehtyjä polttoaineita, jotka ovat monella tapaa ekologisempia kuin perinteiset kilpailijansa. Haaveilen biokaasulla rokkaavasta ajokista, mutta toistaiseksi tankkauspisteitä on vielä sen verran harvassa ettei omalla ajoreitilläni niitä ole.

Kulutustottumuksiini on onneksi kuin itsestään tullut muutos. Tavaroiden  haalimisen sijaan suunta on ollut jo tovin enempi luopumisen suuntaan. Olen antanut pois paljon vaatteita ja muuta tavaraa, vaikka sekin matka on kesken. Pyrin lajittelemaan syntyvät jätteet ja varsinkin miesrukka on välillä sen asian kanssa ihmeissään - mikä nyt kuuluu roskiin ja mikä muoviin? Tarpeettomat ja hetken huumassa tehdyt ostokset ovat vähentyneet hyvin radikaalisti, mistä olen hyvin iloinen. Vaatteissa panostan enempi laatuun ja luonnonmateriaaleihin. Olen siirtynyt yhä enempi luonnonkosmetiikkaan ja siivouskomeroon ja pyykinpesuunkin on ilmestynyt ekologisia vaihtoehtoja.
Muistan niitä aikoja kun kamerassani oli vielä patterit. Kannoin siinä käyttämäni patterit kotiin kierrätykseen mm. Thaimaasta, Intiasta, Egyptistä, Kreikasta ja jopa Briteistä - koska ne olisivat menneet noissa maissa roskiin. En ole aivan varma oliko kyseessä varsinainen ekoteko, mutta itselle jäi parempi mieli, kun tiesin mihin ongelmajätteet päätyivät.


Miten sinä aiot viettää Earth Houria? 

maria xxSeuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi, ehdota, kysy, ihmettele. Kommentit ovat lämpimästi tervetulleita. :)